Meny
Lukk

Retningslinjer for bruk av droner

Det siste året har henvendelser om bruk av droner i våre områder eksplodert. Fra å være et verktøy for noen få, har droner de senere årene blitt allemannseie. Bruksområdene er mange og det er kun vår kreativitet som setter begrensninger på hva de kan brukes til. Vi anser drone som et nyttig verktøy i mange sammenhenger, men det kan også være et leketøy til forargelse for både dyr og andre brukere.

Droner i verneforskrifter og forvaltningsplaner

I verneforskriftene våre er drone ofte omtalt som "modellfly og liknende". Det er kun i de nyreviderte forskriftene som droner er direkte omtalt, og da ofte slik at "bruk av droner kan bare skje etter tillatelse fra forvaltningsmyndigheten". I disse områdene åpnes det derfor at vi kan gi tillatelser til bruk av droner, etter søknad og med de hensyn som er nødvendig for å bevare områdenes natur- og friluftslivverdier. I øvrige tilfeller regnes drone som støy, og her er det ikke åpnet for å gi tillatelser.

Normalt vil forvaltningsplanene for verneområdene presisere vilkårene for å gi tillatelser. Frem til at vi har slike planer ferdig for alle verneområdene har nasjonalparkstyret vedtatt retningslinjer for hvordan søknader skal vurderes og hvilke vilkår som generelt skal være oppfylt for at bruk av drone skal kunne tillates.

Foto: Markus Distelrath, Pixabay

Regler for bruk av droner i Midtre Nordland sine verneområder

Forbud eller ikke forbud?

I Rago nasjonalpark, Nattmoråga landskapsvernområde og Nordfjorden marine verneområde, samt i Junkerdalsura, Stor-Graddis, Blakkådalen, Dypen og Langvassdalen-Ruffedalen naturreservater, er det ikke forbudt å bruke drone så lenge flygingen tar hensyn til dyrelivet i tråd med naturmangfoldloven § 15 og verneforskriftenes bestemmelser om dyrelivet og varsom ferdsel.

I våre øvrige verneområder er bruken av droner direkte eller indirekte regulert av verneforskriftene: Junkerdal nasjonalpark, Láhko nasjonalpark, Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, Sjunkhatten nasjonalpark/ Dávga suoddjimpárkka, Semska-Stødi naturreservat, Gåsvatnan landskapsvernområde og Saltfjellet landskapsvernområde. Du må altså søke om tillatelse for å bruke drone i disse områdene.

Sekretariatet kan behandle søknader om bruk av drone for disse formål:

- Tamreindrift og beitenæring.
- Oppsynsvirksomhet herunder drift av eksisterende kraftlinjer og anlegg.
- Forvaltning, naturoppsyn, naturovervåkning, naturkartlegging, skogbruk, vitenskapelige undersøkelser o.l.
- Formål hvor verneforskriften gir hjemmel for å gi tillatelse til motorisert ferdsel til samme formål (for eksempel bruk av helikopter).

Bruk av drone til disse formålene regnes ikke som "unødvendig støy" og er derfor ikke søknadspliktig i Junkerdal, Sjunkhatten og Lahko. Dette forutsetter at de generelle vilkårene følges. Ta kontakt med nasjonalparkforvaltningen for å sjekke om dette gjelder deg.

Styret må behandle søknader om bruk av drone for øvrige formål

Søknader om annen bruk av drone må behandles av nasjonalparkstyret eller arbeidsutvalget. Da må du regne med en behandlingstid på 4-6 uker. Det gjelder for eksempel søknader:

- for filming i opplæringsøyemed.
- for markedsføring og informasjon om verneområdene.
- for filming til større TV- og filmproduksjoner.
- hvor avslag risikerer å medføre alternativ bruk av luftfartøy (helikopter).

Formål som ikke vil få tillatelse

Det vil som utgangspunkt ikke gis tillatelse/dispensasjon til bruk av drone for følgende formål:

- Filming i sammenheng med fornøyelse, underholdning eller rekreasjon.
- Filming for privat bruk og promotering (for eksempel sosiale medier).
- Filming for bruk til reklame og markedsføring i strid med besøksstrategien for det aktuelle verneområdet.
- Filming i sammenheng med konkurranser, idrettsarrangement og liknende sammenkomster.

Generelle vilkår

Den som får tillatelse å bruke droner må regne med at tillatelsen er knyttet til i hvert fal følgende vilkår. Ytterligere vilkår kan også bli aktuelle i enkelte fal.

- Dronepiloten må være registrert hos Luftfartstilsynet og følge Luftfartstilsynets regler for bruk av droner.
- Det forutsettes at ved bruk av droner så skal det tas særlig hensyn til reindriften slik at risiko for forstyrrelser unngås.
- Geografisk område skal begrenses på kart, sårbare områder skal unngås.
- Andre besøkende i nærområdet skal ikke forstyrres unødvendig.
- Det skal ikke brukes drone i nærheten av populære turistmål eller mye brukte ferdselsårer slik at friluftslivet blir skadelidende.
- Bruk av droner må, dersom det er mulig, utøves utenom hekke- og yngletid, dvs. utenom perioden 1.mars – 15. juli. Andre perioder vurderes konkret i forhold til om det gir forstyrrelser av dyrelivet. Reindriftas bruk av droner i forbindelse med kalving må nødvendigvis skje i yngletid, og omfattes ikke av dette.
- Bruk av drone nær fugl og øvrig dyreliv skal unngås. Dersom rovfugl observeres i området, skal dronen tas ned inntil fuglen har trukket seg unna.
- Dispensasjon/tillatelse kan gis for inntil 5 år om gangen.
- Dronepiloten er pliktig til å innhente nødvendige tillatelser fra grunneier.
- Ved publisering av film og bilder skal det gå klart fram at det er gitt tillatelse fra nasjonalparkstyret.

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med sekretariatet for veiledning før du sender inn en søknad.

Vedtak: Retningslinjer for bruk av drone
File icon PDF