Referat fra rådgivende utvalg november 2022
20.04.2023
Her finner du referat fra møte med rådgivende utvalg.
I påfølgende styremøte tok nasjonalparkstyret stilling til innspillene.
Vedtak finner du her.
Tiltaksplan for 2023-2024 - Varangerhalvøya nasjonalparkstyre
20.04.2023
Årets budsjett for tiltak er 1 500 000 kr for tiltak i regi av nasjonalparkstyret. I tillegg kommer 110 000 kr som går til Statens naturoppsyn for bestilte oppgaver som krever midler.
Tiltaksplanen for 2023 -2024 finner du her
Forvaltningstiltakene for å styrke fjellrevbestanden gir gode resultater
19.12.2022
Da fjellrevbestanden var i ferd med å bli utryddet på Varangerhalvøya ble tiltak som støtteforing og utsetting av valper fra den nasjonale avlsstasjonen igangsatt.
Dette i tillegg til allerede igangsatte intensiver fra 2005 for å sikre hard beskatning av rødrev, og felling av rødrev inne i fjellområdene av naturoppsynet.
Årets bestandsrapport fra NINA - Norsk institutt for naturforskning, tilsier 12 ynglinger av fjellrev i 2022 på Varangerhalvøya. Hvorav inntil 76 valper.
Overvåkningen og foringen gjennomføres av Statens naturoppsyn.
De fleste ynglingene er innenfor nasjonalparken.
Miljødirektoratet opplyser om at Nasjonal tiltaksplan for å ivareta fjellrevbestanden skal revideres.
Les mer på Miljødirektoratets nettsider.

Måleinstrumenter utplassert for å følge klimaendringene og endringen som vil skje i økosystemene på den arktiske tundraen
07.11.2022
Nasjonalparkstyret har gitt Universitetet i Tromsø - Arktisk universitet v/ COAT .- prosjektet dispensasjon til å utplassere tre små værstasjoner ved eksisterende infrastruktur i nasjonalparken. Disse måler snødypde og temperatur.
Dette er ved hengebrua i Komagdalen, Hubehytta og Ragnarokkhytta.
Du kan logge inn på yr.no og se værvarsel og temperatur på disse stedene.
Hubehytta -YR
Ragnarokk -YR
Hengebrua - Kommagdalen - YR
Klimadataene fra Komagdalen er nyttig for forskningen relatert til overvåkning av hvordan klimaendringene påvirker økosystemet ved vegetasjon, dyreliv og reindrift. Kunnskapen som kommer til veie kan bli nyttig for forvaltningen i fremtiden. Målepunktene er i nasjonalparkens kjøligste områder i Lavarktisk klimasone på det arktiske fastlandet hvor man kan forvente store endringer i temperatur fremover.
UIT -COAT har også satt opp en fullskala værstasjon utenfor nasjonalparken syd for Startpunkt Komagdalen/ Stuorrajohka/ Komagdaali kalt Finnesvatnet/ Lutsi
Mer informasjon fra Universitetet i Tromsø og prosjektet COAT - Klima økologisk observatorium for arktisk Tundra finnes på www.coat.no

Tiltaksplan for 2022 er klar
07.06.2022
Årlig lager styret en plan for tiltak i verneområdene og omegn.
Styret søker Miljødirektoratet om midler for tiltak som krever eksterne midler, bestiller skjøtsel og tiltak i regi av statens naturoppsyn jamfør dialogen med dem
og legger plan for ting som bør gjennomføres uten at det krever midler utenifra. Nasjonalparkforvalter ser til at tiltakene blir gjennomført.
Tiltaksplanen som oppsummerer aktiviteten for Varangerhalvøya nasjonalparkstyre er klar - den finner du her

Kvensk navn på nasjonalparken - Varenkinniemen kansalistaras
03.05.2022
Styret har etter innspill fra lokale organisasjoner sett det som naturlig at Nasjonalparken også får kvensk/ norskfinsk navn i tillegg til norsk og nordsamisk.
Varangerhalvøya er en kulturell smeltedigel for norsk, nordsamisk og norsk/finsk / kvensk kultur.
Varangerhalvøya har en mangfoldig kultur hvor kvensk språk og kultur er en naturlig del.
Den 11 mars mottok vi beskjed fra Miljødirektoratet om at ønsket er oppfylt og at nasjonalparken får offisielt kvensk navn implementert i verneforskriften!
Nytt navn er da Varangerhalvøya nasjonalpark/Várnjárgga álbmotmeahcci/Varenkinniemen kansalistaras.