Meny
Lukk

Drit i den!

Vi snakker selvsagt om biffy-bag eller bæsjeposer for mennesker, og pilotprosjektet som ser på om det er mulig å bedre miljøet ved å tilrettelegge for at også denne typen avfall kan tas med tilbake til utgangspunktet for turen. Containere som er satt ut for mottak kan benyttes i perioden 7. juli – 4. august.

Turgåer tar seg en etterlengtet hvil med utsikt mot Kvalvika.

Funn av E. coli i vannet

Nyheten om dette prosjektet har kanskje vært fulgt av litt hoderisting hos enkelte, men bakteppet er faktisk mer alvorlig. Det gjort funn av E. coli (Escherichia coli) bakterierier i bekken som gir drikkevann til tørste turister, turgåere og firebente turvenner. Og E. coli betyr at man kan bli syk med diare og magesmerter, hvis man får det i seg.

Nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug forteller at bare i fjor sommer var det rundt 50 000 besøkende i området Kvalvika og Ryten. Selv om det er toalett på innfallsportene i Torsfjorden og på Innersand, kan både turgåere på dagstur og på overnattingsbesøk blir nøden underveis. I fjor sommer ble området kartlagt og det ble funnet mye toalettavfall, der noe var nært vannkilder og som tilsier at dette er et problem.

Toalettavfall og annet søppel fra turgåere som er funnet nært en vannkilde ved Kvalvika i Lofotodden nasjonalpark
I fjor sommer ble det gjort funn av både toalettavfall og annet avfall fra turgåere nært vannkilder i Kvalvika. - Foto: Ole-Jakob Kvalshaug

Leder for prosjektet Clean Up Lofoten (Lofoten Avfallsselskap), Monica Kleffelgård Hartviksen, sier det er viktig å være med som samarbeidspartner i dette prosjektet, fordi dette også innebærer avfall på avveie av en type forsøpling vi definitivt vil unngå. Hartviksen legger til at i tillegg til at turopplevelsen kan forringes for de fleste av oss når man kommer over noens «visittkort», er det en utfordring med våtservietter som ikke er nedbrytbare på samme måte som toalettpapir, og bør derfor heller ikke bli liggende igjen i naturen!

Målet er også å unngå endring av naturmiljøet

Hvis pilotprosjektet med Biffy-bags lykkes, er det også gode nyheter for naturen. Tilførsel av næringsstoffer i mengder kan nemlig også endre naturmiljøet på sikt. Kvalvika er en del av Lofotodden Nasjonalpark som ble etablert i 2018. Et naturområde som er vernet for sitt særegne naturmangfold og landskap. Og som vi har et ekstra ansvar for å ta vare på.

I prøveperioden vil posene bli delt ut gratis ved Torsfjorden og på Innersand, ved innfallsportene og stistartene til Kvalvika. Posene kan også kjøpes ved besøkssenteret/turistinformasjonen på Ramberg og Reine. I perioden vil det også bli satt ut egne og godt merkede containere som benyttede biffy-bags skal legges i.

Brukte poser skal kastes i container som er satt opp i Torsfjorden og på Innersand.
Brukte poser skal kastes i containerne som er satt opp i Torsfjorden eller på Innersand. - Foto: Ole-Jakob Kvalshaug

Kvalshaug legger til at noen nok er redd for lukt, men at det i posen er et pulver som skal unngå dette. Posene er ellers tette og robuste, – slik at det er helt OK å bære de med seg helt tilbake til der turen startet.

Både Kvalshaug og Hartviksen oppfordrer reiselivsaktører og utleiere av Airbnb å informere om og fremsnakke prosjektet til sine gjester, slik at man ikke etterlater andre spor enn fotavtrykk og litt slitasje på stien.

Biffy Bag er en bæsjepose for mennesker. Innerposen knytes rundt livet når du må på do. Knyt en knute på innerposen og stapp den ned i ytterposen med ziplock. Posen er robust og luktfri.
Biffy bag har en innerpose som du knyter rundt livet. Når du er ferdig, knyter du bare posen sammen og stapper den ned i ytterposen med ziplock. - Foto: Ole-Jakob Kvalshaug

I samarbeid med NINA

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med NINA – Norsk Institutt for Naturforskning - og innebærer testing i 3 faser; uten tilrettelegging, utdeling av poser og informasjon, og utdeling med personlig veiledning og intervju. Avfallscontaineren vil være tilgjengelig i periode 2 og 3.

Du kan lese mer om prosjektet her: Tester bæsjeposer for mennesker i Lofoten i sommer

For mer informasjon, kontakt:

Ole-Jakob Kvalshaug, tlf. 952 69 263

Monica Kleffelgård Hartviksen, tlf. 98 21 11 13

Rose Keller, tlf. 46 74 9352