Meny
Lukk

Skal fly drone for Besøkssenter Lofotodden nasjonalpark

Lofotodden nasjonalparkstyre har gitt Lofoten Film Collective tillatelse til å bruke drone i nasjonalparken. Tillatelsen gjelder for inntil fire dager i perioden 1. mars til 14. mars 2022.

Forbud mot bruk av drone i nasjonalparken

Bruk av drone er i utgangspunktet forbudt i Lofotodden nasjonalpark, men nasjonalparkstyret kan etter søknad gi tillatelse til bruk av drone når det ikke er i strid med verneformålet.

This is Lofoten

I filmprosjektet "This is Lofoten" deles filmklipp fra landskapet i Lofoten med allmenheten. På besøkssenteret for Lofotodden nasjonalpark kan besøkende få 360 grader filmopplevelser fra nasjonalparken ved bruk av VR-briller. VR står for Virtual Reality, eller på norsk virtuell virkelighet.

Innholdet i brillene viser statisk film fra bakkenivå filmet fra ulike områder i nasjonalparken. Nå ønsker besøkssenteret å bytte ut noen av disse filmene med film som beveger seg i luften, slik at man får enda mer spektakulære filmopplevelser fra nasjonalparken.

Vil bidra til å tilgjengeliggjøre naturen og landskapet i nasjonalpark

Besøkssenteret skal formidle informasjon om Lofotodden nasjonalpark, kunnskap om naturen i Norge, og bidra til å øke forståelse for vern av naturverdier og biologisk mangfold. Filmprosjektet vil tilgjengeliggjøre naturen og landskapet i nasjonalparken for både turister og lokalbefolkningen, og vil bidra til å fremme naturen og verneverdiene.

Nasjonalparkstyrets vedtak

Lofotodden nasjonalparkstyre har gjort følgende vedtak i styresak 17/22:

Lofoten Film Collective AS v/Phillip Halvorsen og Inge Wegge gis tillatelse til bruk av drone i områdene Bunessanden (Moskenes kommune) og Kvalvika og Ryten (Flakstad kommune) i Lofotodden nasjonalpark.

Tillatelse til droneflyvning gjelder bare oppdraget fra Besøkssenteret for Lofotodden nasjonalpark og prosjektet «This is Lofoten». Styret oppfatter at eierskapet til filmmaterialet ligger til besøkssenteret. Oppdragsgiver har som hensikt å bidra til å fremme verneverdiene ved at besøkssenteret kan tilgjengeliggjør den unike naturen og landskapet vi har i nasjonalpark for besøkende.

Tillatelse gis med hjemmel i forskrift om vern av Lofotodden nasjonalpark § 10, tredje ledd.

Tillatelse gis med følgende vilkår:

- Tillatelsen gjelder for inntil 4 dager i tidsrommet 1. mars – 14. mars 2022. Søker kan dele opp dagene som de selv ønsker innenfor fastsatt tidsrom.

- Bruk av drone nær fugl og øvrig dyreliv skal unngås. Dersom rovfugl observeres i området, skal dronen tas ned inntil fuglen har trukket seg unna.

- Droneoperatør skal ta hensyn til turgåere i området.

- Droneoperatør skal være godt merket. Under oppdraget skal vedkommende ha på seg refleksvest ned tekst «dronepilot», «droneoperatør» eller lignende.

- Tillatelsen skal medbringes i felt under oppdraget.


Les med om "This is Lofoten" her
lenke
External link icon