Nasjonalparkstyret Seiland rundt

I forrige uke pakket medlemmene i Seiland/Sievju nasjonalparkstyre telt og sovepose, og gjorde seg klar til årets styretur i nasjonalparken. Det er tredje året med en slik tur, og første gang med strålende sol!

Tekst/foto: Ingunn Ims Vistnes

I år hadde vi hovedstopp i Kufjorden, som viste seg fra sin mest nasjonalromantiske side med tepper av multeblomster, snø på toppene og klar blå himmel. Stig Erland Hansen viste oss rundt på Seiland House og det nye badeanlegget (plutselig var det flere styremedlemmer som gjerne skulle ha overnattet her i stedet…), før vi ble avbrutt av turistfiskere som kom inn med en kveite på 47 kilo. Stor stas!

Geolog og pensjonert rektor Gunnar Mathisen viste oss sin imponerende steinsamling som nå har fått et eget bygg, før han ble med oss inn i Kufjorden på befaring til zirkonbruddet. Zirkonbruddet har vært i fokus den siste tiden fordi en privatperson har sikret seg rettighetene til grunnundersøkelser her, og styret ville gjerne se feltet og hvor nært det ligger nasjonalparkgrensen. Vi kunne slå fast at feltet ligger utenfor parken, men med potensiale til å gå inn mot grensen.

Om kvelden ankret vi opp i Bårdfjorden og slo opp telt og lavvo. Rune Somby fra SNO tryllet fram et kulinarisk høydepunkt av en middag, og styret fikk diskutert både høyt og lavt og bredt om nasjonalparken.

Dagen etter avholdt vi styremøte om bord på Polarjo, det var blitt grått og kjølig i løpet av natta, men heldigvis ikke mer vind enn at vi kunne fortsette ferden rundt nordsiden av Seiland. Sørøysund er imponerende uansett vær, det samme er Flasketind og de andre bratte fjellene på nordsiden av øya. Vi takker for turen og kan bare konstatere nok en gang at vi jobber med Norges vakreste nasjonalpark.

Det gamle internatet på Altneset er i dag gjort om til kurs-, konferanse- og overnattingsstedet Seiland House. Her er daglig leder Stig Erland Hansen sammen med medlemmer i Seiland nasjonalparkstyre; Ann-Kristin Engstad, Bente Haug, Randi Solli Pedersen og Robert Wilhelmsen.

Altneset - herfra slynger veien seg mellom Rognsundet og fjellet helt til verdens ende, det vil si til Hakkstabben. Kan vi kalle det Seilands solkyst?

 

Kveite på 47 kg, tatt av turistfiskere ved Seiland House. Stor stas!

Store Kufjord; en fjord som rommer tragiske ulykker og barsk historie. Men på en dag som denne blir man bare slått i bakken over hvor vakker den er.

På vei opp til zirkonbruddet - vi kom opp hele gjengen! Fra venstre Ingunn Ims Vistnes, Robert Wilhelmsen, Ann-Kristin Engstad, Bente Haug, Gunnar Mathisen og Randi Solli Pedersen.

Zirkon - Seilandsdiamanten - fra Gunnar Mathisens samling.

Fra hjemturen rundt Sørøysund dagen etter. Sola var borte, og kamera ble nesten pakket bort. Men Flasketind (762 moh) er et syn uansett vær.

(Publisert:20.06.2014 Sist endret:11.06.2019)