Jul med krabbelurer og mandariner

Det var ingen fråtsing i jula på 1950-tallet, men alle hadde litt mer enn ellers. Vi hadde ikke strøm eller kjøleskap, så vi sparte alltid et lam som vi slaktet til jul. Vi satt tett sammen rundt ovnen og stekte pinnekjøtt på gloa, forteller Mimmi Bæivi fra nordre Seiland.

Bildet er av Martha Johannessen og er tatt i Hønseby. Utlånt fra Mimmi Bæivis samling.

 

"Fiskegarnene hang på veggen inne. I jula ryddet de arbeidet vekk, og vasket og vasket før jula begynte klokka 17 julaften. Det luktet potetmel av dukene som ble stivet. Og smult i hele huset av julekakene - krabbelurer. Endelig kunne de voksne hvile og sove, og det var 13 dager jul.

Vi barn syntes det var kjedelig. Da spente vi skiene på og gikk på besøk til hverandre, gjerne 4-5 kilometer alene i mørket, og møtte andre barn på vandring. På besøk fikk vi brødskiver med hjemmelaget kjøttrull av lam, eller med egg og kjøpt sild på boks, og varm kakao, og fikk sitte ved varmen fra ovnen. Vi fikk mandariner og appelsiner, det var bare til jul."

Teksten er et utdrag fra artikkelen "Velstandsreisen" i NTL-Magasinet 10-2012, ved artikkelforfattere Yngvild Mortensen og Nina Hanssen.

Seiland/Sievju nasjonalparkstyre ønsker med dette god jul og alt godt for 2013!

(Publisert:23.12.2012 Sist endret:11.06.2019)