Femundslia

I kano på Femund. Sølen-massivet i sørvest. Foto: Bengt Magnusson
I kano på Femund. Sølen-massivet i sørvest. Foto: Bengt Magnusson

Femundslia landskapsvernområde ligger i den skogkledde skråningen mellom Femundsmarkas karrige fjellvidder og den store innsjøen Femunden. Her kan du besøke Haugen og Svukuriset, to populære utgangspunkter for å fortsette turer inn i Femundsmarka nasjonalpark.

Porten til Femundsmarka

Mange som skal besøke Femundsmarka nasjonalpark, kommer først til Femundslia. Om vinteren kan man gå over isen, og om sommeren går det båtturer til Revlingen eller Haugen. Det går også an å sykle på grusveien fra Elgå til Svukuriset, men veien er stengt for allmenn biltrafikk. Vandrere og skigåere kan naturligvis nå Femundslia fra flere kanter. Nærmest er fra Elgå.

Svukuriset og Haugen

Svukuriset ligger cirka åtte km fra Elgå og består av to gårder. På den nordre gården drives det jordbruk og utleie av hytter. Den søndre gården ble kjøpt av Den Norske Turistforening (DNT) allerede i 1926, lenge før DNT begynte å merke ruter i området. Nå går det stier fra gården i alle retninger, blant annet opp på toppen av Stor-Svuku og til de fine fiskevannene Revlingsjøene.

Haugen gård ligger i veiløst land og er i den forstand en av Norges mer avsidesliggende gårder. Vertsfolket på gården kjører båttaxi og har hytteutleie. Fra Haugen går det vandringsruter til Svukuriset, Røvollen og den vakre Grøtådalen.

Oppvoksende furuskog

I Femundslias skråninger vokser det ung furuskog med røsslyng, blåbær og tyttebær. Skogen er ikke så gammel, men likevel hyggelig å gå tur i. Vil du plukke bær og sopp, er det gode muligheter for det.

Bjørkefink, rødstjert og løvsanger er noen vanlige fugler som du har stor sjanse for å få se. Med litt mer flaks får du kanskje øye på en lappmeis, tretåspett eller lavskrike.

Beite for elg og rein

I Femundslia ser du mange unge furuer med et spesielt utseende på grunn av at elg har vært frampå og beitet av greinene på den nedre delen av stammen. Mange elger vandrer hit om vinteren og samler seg i østskråningen mot Femunden der snødekket oftest er tynt. I mangel på annen mat beiter de på furukvister som de kommer til.

Femundslia inngår i Elgå reinbeitedistrikt, Norges sørligste samiske reinbeitedistrikt. Her beiter rein som tilhører samene i Svahken Sijte.

 

Last ned kart over Femundslia landskapsvernområde (pdf fra Grenselandet)

(Publisert:19.01.2015 Sist endret:22.01.2015)