Nyttige tips før turen

God planlegging er alfa og omega for alle som ønsker å besøke Femundsmarka og grenseområdet mot Sverige. På denne siden får du mange nyttige tips. Foto: Kirsten Thyrum
God planlegging er alfa og omega for alle som ønsker å besøke Femundsmarka og grenseområdet mot Sverige. På denne siden får du mange nyttige tips. Foto: Kirsten Thyrum

Fylkesmennene i Hedmark og Sør-Trøndelag har sammen med Länsstyrelsene i Jämtland og Dalarna, utarbeidet nettsiden "Grenselandet". Femundsmarka nasjonalpark med landskapsvernområdene Femundslia og Langtjønna utgjør en viktig del av "Grenselandet" sammen med Gutulia nasjonalpark, Grøvelsjøen naturreservat og de fire vernede områdene på svensk side: Rogen, Töfsingdalen, Långfjellet og Städjan-Nipfjället. "Grenselandet" er 2105 kvadratkilometer stort. Mulighetene for den som planlegger på forhånd, er mange og opplevelsene store. Under gjengir vi teksten på startsiden til "Grenselandet" - med link til ytterligere informasjon. GOD TUR!


 

Langtjønna landskapsvernområde

Turstier og klare vann lokker vandrere, fiskere og padlere til Langtjønna landskapsvernområde, men tidligere levde man et annet liv.

Femundsmarka nasjonalpark

Mellom krokete kjempefuruer og små tjern i et hav av steinblokker venter opplevelsene i Femundsmarka. For ti tusen år siden smeltet innlandsisen og etterlot seg et øde, urtidspreget landskap.

Femundslia landskapsvernområde

De skogkledde skråningene ned mot innsjøen Femunden kalles Femundslia. Hit kan man ta seg med båt om sommeren, og her er det populære utgangspunkter for videre turer.

Grøvelsjøen naturreservat

Fjellsidene som omgir Grøvelsjøen, er stripete. Det oppdaget Carl von Linné allerede i 1734. Da trodde man at stripene var bevis på hvor høyt vannet hadde gått under syndfloden.

Gutulia nasjonalpark

Gutulia er de sølvgrå tørrfuruenes og de spredte gammelgranenes nasjonalpark. I kontrast til den uberørte skogen står Gutulisetra – setervollen som er blitt tatt vare på av folk og fe helt siden 1750-tallet.

Rogens naturreservat

Landskapet rundt den store innsjøen Rogen gir et særpreget inntrykk med sine enorme steinblokker, labyrinter av små vann og lavkledde, krokete furuer. Her kan du vandre eller padle dag etter dag uten å se verken snauhogst eller vei.

Töfsingdalens nationalpark

Töfsingdalen er den glemte dalen, den som alle naturromantikere drømmer om. Her kikker kongeørnene ned på øde områder med gammelskog, frodig granskog, grått blokkhav, fossende vann og små glitrende tjern.

Långfjällets naturreservat

Långfjällets naturreservat gjør seg fortjent til navnet sitt. Det er lange dagers vandring til de mest avsidesliggende stedene, men det finnes også mer lett tilgjengelige fjell her. Långfjället byr på opplevelser for enhver smak.

Städjan-Nipfjällets naturreservat

Städjan og Nipfjället er to velkjente fjell i Dalarna som ligger i et av Grenselandets mest lett tilgjengelige naturreservater.

Ulike typer av naturvern

I Grenselandet er det både nasjonalparker, naturreservater og landskapsvernområder. Alle har samme hensikt, å verne verdifull natur. Men en nationalpark i Sverige er ikke helt det samme som en nasjonalpark i Norge.

 

Les mer på "Grenselandet":

Ni vernede naturområder

Besøk Grenselandet

Last ned kart over "Grenselandet" (pdf)

(Publisert:23.01.2015 Sist endret:03.03.2015)