Mobile løsninger, GPS

Skjermdump fra Norgeskart på nettbrett. Kontoret i sentrum.Det finnes forskjellige kartløsninger for mobil og nettbrett, i tillegg til GPS. Noen av dem viser verneområdene, på samme vis som i Naturbase.

På en vanlig GPS vises verneområdene kun som grenser, og (i alle fall på min Garmin) kun i visse målestokker.

Det finnes en norsk app, dessverre kun for Android, som du finner i Google Play under navnet "Norgeskart" (NB - finnes gammel versjon, ikke installer den) som viser verneområdene med samme signatur som Naturbase (dessverre kun betalingsversjonen).

Appen bruker karttverkets WMS-data (de som ligger i bunnen av Naturbase, GisLink etc etc) på en androidenhet. Disse har generelt bedre kvalitet enn det du kjøper fra GPS-leverandørene. I tillegg gjør dem mobilen eller nettbrettet til en fullverdig GPS og vel så det.

Kartdata lastes ned som "tiles" for området og målestokken du til en hver tid har på skjermen og lagres i tre uker. Om du skal ut av dekning så må du m.a.o. gå planlagt tur på skjermen først. Kardata er mindre omfattende en man kanskje skulle tro, selv med dårlig 3G fungerer nedlasting. Men det er jo billigst via WiFi. I gratisversjonen kan du legge på kartlag med skredkart.

Min erfaring er at dette er et meget nyttig hjelpemiddel i felt. En viss ustabilitet (krasjer enkelte ganger, da mister man registrerte data... Lagre tracklogg en gang i mellom og start en ny, ikke zoom for mye i felt.)

Kun logging av rute drar ikke mye ekstra batteri, men mye skjermbruk drar strøm. Uproblematisk en arbeidsdag om man ikke ser på kartet hele tiden, eller tar mye bilder. Dog kan reservestrøm være lurt i felt - uansett.

For å få tilgang på verneområdene må du på betalingsversjonen (40,-/ år), som i tillegg gir ubegrenset lagring av kart, en del andre tema, og tilgang på en nettportal der du kan vise registrerte data på skjermkart, og konvertere til f.eks. SHAPE.

Tips til turbruk: Bruk "raster" som bakgrunnskart og zoom til det ser ut som N50. Det er lettere å lese (kraftigere sreker) enn standardkartet ("topografisk" - vektorkart).

Carl S Bjurstedt (Publisert:28.10.2015)